Fitness: Hoe ik van sport heb leren houden

Mensen die mij al langer kennen weten hoe verschrikkelijk de struggles waren die ik had als het om sport ging. Op de basisschool viel het nog wel mee omdat ik toen op turnen zat. Toen ik daarmee stopte, ging het bergafwaarts. Nou ja, eigenlijk stopte alles gewoon. Ik deed helemaal niets. Tijdens gym was ik altijd de sukkel die niets kon, vooral als het ging om conditie: tijdens de Coopertest legde ik het af tegen iedereen.

Er kwam een moment dat ik dacht: ik moet hier iets aan doen. Ik heb nooit overgewicht gehad, maar mijn conditie was gewoon ontzettend slecht. Daarom besloot ik te gaan hardlopen. Dat hield ik steeds een tijdje vol en dan stopte ik er weer mee. Ik heb een aantal jaar afwisselend fanatiek en minder fanatiek hardgelopen, tot vorig jaar ongeveer. Toen besefte ik dat ik totaal geen voldoening haalde uit hardlopen. Het was meer iets wat ik mezelf had opgelegd omdat ik het gevoel had dat ik iets aan sport moest doen.

Met fitness ben ik een aantal jaar geleden begonnen. Dat beviel best goed, alleen wist ik niet zo goed waar ik mee bezig was. Met een boel research en hulp van anderen heb ik ontdekt wat voor mij het beste werkt. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik het ook echt leuk vind om naar de sportschool te gaan. Ik kan echt uitkijken naar dat gevoel dat je hebt na het sporten. Ik sport nu met een trainingsschema dat ik eens per zes weken verander. In dat schema zit geen cardio omdat ik daar niet van houd, en ik ga geen sport doen die me niet motiveert omdat ik weet dat het geen zin heeft.

Verder deed ik al een aantal jaren ballet, één van de weinige sporten die ik altijd leuk heb gevonden. Dat doe ik nu nog steeds. Ik vind dat echt een fijne afwisseling met het trainen in de sportschool. Net als ballet heb ik voor de afwisseling ook een hele tijd yoga gedaan, wat ik nu jammer genoeg niet meer kan doen doordat het niet meer in mijn planning past. Als ik weer de mogelijkheid heb ga ik er zeker weer mee beginnen.

Wat ik wil zeggen met deze post is dat sporten echt leuk en motiverend kan zijn als je ontdekt wat voor jou werkt. Je hoeft niets te doen omdat het zo hoort of omdat mensen het van je verwachten. Ga eens op zoek naar een sport die jou echt motiveert. Het kan helpen om je in te schrijven voor een vaste les die iedere week plaatsvindt. Op die manier ga je al een commitment aan met jezelf en met anderen om te gaan sporten.

Naar mijn mening is het super belangrijk om regelmatig in beweging te zijn: je zit een stuk beter in je vel en je houdt je lichaam in goede conditie. Hoe denken jullie hierover? En hoe blijven jullie fit? Laat het hieronder weten.

Liefs, Roos

Bron afbeelding