Maart Update I: Waarom vroeg opstaan de bom is

Ja, zoals sommigen van jullie misschien nog wel weten ga ik deze maand elke dag vroeg opstaan. Vandaag ga ik jullie eens even vertellen hoe het me is afgegaan de afgelopen vijftien dagen.

Goed.

Goed? Gewoon goed? Nee. Geweldig eigenlijk. Ik weet dat het best wel mijn ding is om ’s ochtends van alles te doen en me on top of the day te voelen. In vergelijking met het gevoel van uitslapen tot half tien is vroeg opstaan toch echt tien keer beter. Wat ik dan doe in zo’n ochtend?

Drie keer in de week ga ik naar de sportschool. Daar sta ik dan om half acht. Weet je hoe fijn het is om niet eerst een kwartier te hoeven wachten om squats te kunnen doen? Ik begrijp ook echt niet dat mensen vrijwillig op zo’n drukke tijd gaan sporten. Ineens doe je twee uur over een schema van drie kwartier! Als we daar nou eens allemaal mee stoppen zijn die drukke tijden er ook niet meer. Oh ja eigenlijk wel, want dan gaat iedereen op andere tijden. Oh well.

Maar serieus. Het is echt fijn om ’s ochtends al iets nuttigs gedaan te hebben. Dan kom je thuis en dan is het nog maar half negen. Het kan dus prima, sporten en gewoon om negen uur beginnen met werken. Het is ook maar wat je belangrijker vindt, ’s avonds kattenfilmpjes kijken tot 1 uur of gewoon gaan slapen en je goed voelen.

Want dat is echt het probleem, denk ik. ’s Avonds moeten we van onszelf zo veel mogelijk gebruik maken van de vrije tijd die we dan hebben. Het lijkt dan een goede keuze om heel lang netflix of tv te kijken, maar dit is eigenlijk een fata morgana. We worden namelijk die tv ingezogen en hebben helemaal niet meer door dat er ook nog een wereld is buiten die tv. En dat die wereld eigenlijk veel leuker is. Best stom eigenlijk dat we met zijn allen onze tijd vergooien door te kijken naar een kastje. Of een minischermpje in onze hand.

Bedenk eens wat je zou doen als die tv er niet was. Als je aan het kamperen bent en je hebt al die dingen ook niet, dan ga je toch ook vroeg slapen? Ik tenminste wel. Stomme tv ook.

Wat ik wil zeggen is dat we veel meer hebben aan de dag dan aan de avond. Vooral als die avond gevuld is met Sjoerd, Rikki en Humberto Tan. Wil je iets bereiken? Ga op tijd naar bed en sta vroeg op. Net als een heleboel succesvolle mensen zoals Anna Wintour die elke ochtend om zes uur gaat tennissen. Of nog extremer, de CEO van PepsiCo Indra Nooyi. Zij staat elke ochtend om vier uur op.

Als je nog steeds liever laat naar bed gaat en laat opstaat kan dat natuurlijk ook. Er schijnen verschillen te zijn tussen ochtend- en avondmensen. Ik denk alleen wel dat je de ochtend veel nuttiger gebruikt dan de avond. Daar ga je jezelf later dankbaar voor zijn.

En, ben je al overtuigd? Of lig jij vanavond om middernacht nog steeds te lachen om memes of de nieuwe aflevering van je favoriete serie?

Liefs, Roos