Vier redenen waarom je als twintiger geen vaste baan hoeft te hebben

Zodra je klaar bent met studeren voel je gelijk al de druk: je moet geld gaan verdienen, je moet carrière maken en je moet nadenken over je toekomst met een huisje, een boompje en een beestje. We gaan snel op zoek naar een vaste baan om geld binnen te halen, want we zijn al die jaren van leven met weinig wel even zat. Toch zijn er ook genoeg redenen om het nog even rustig aan te doen en parttime te werken. Waarom?

Nu kan het nog

Laten we wel wezen, je hebt nu nog geen kinderen of hypotheek. Je bent dus eigenlijk helemaal vrij. Waarom zou je nu niet nog even genieten van je vrijheid door je werk op een laag pitje te houden en nog even te wachten met een vaste baan? Ook al lijkt het zo, het is echt nog niet nodig om al die bakken met geld binnen te halen. Je bent die simpele leefstijl toch al gewend, waarom niet nog een paar jaartjes (of gewoon altijd) zo leven?

Je kunt jezelf ontwikkelen

Een vaste baan lijkt misschien de meest logische stap in deze levensfase, maar er zijn genoeg andere manieren om je te ontwikkelen die bovendien veel nuttiger kunnen zijn. Door cursussen kun je je kennis of vaardigheden verbreden. Hierdoor kun je ook ontdekken wat je echte passies zijn, en val je niet gelijk in een carrière waar je eigenlijk van baalt. Bovendien kan het voor werkgevers ook aantrekkelijk zijn om te zien dat je je verder hebt ontwikkeld na je studie.

Je kunt je dromen waarmaken

Die verre reis of dat eigen bedrijf lijken heel moeilijk, maar als jij nog vrij bent omdat je niet vastzit aan werkgevers en niet gewend bent om veel geld te hebben, is het toch een stuk makkelijker om zoiets te doen. Wanneer je zekerheid gewend bent zul je niet zomaar een jaar weggaan om te reizen want de kans bestaat dat je daarna niet meer terug kunt komen bij je werk. Net als dat eigen bedrijf, dat is toch een groot risico en als je alleen een bijbaan hebt is het gelijk een ander uitgangspunt: je hebt ten slotte weinig te verliezen.

Stress… Hoezo?

Het lijkt wel of iedereen stresst tegenwoordig. We rennen van hot naar her om maar alles voor elkaar te kunnen krijgen. Als je geen drukke baan hebt, heb je meer tijd voor de dingen die het leven leuk maken. Je hebt misschien wel minder geld voor kleding of mooie spullen, maar wanneer je verder een leuk leven hebt zijn die dingen helemaal niet belangrijk. Bovendien zul je merken dat je minder verlangt naar die spullen als je minder stress hebt.

Hoe denk jij over een vaste baan als je nog jong bent? En hoe denk je überhaupt over het hebben van een drukke, stressvolle baan met veel geld tegenover een leven met weinig stress maar ook minder geld?

Liefs, Roos