Recept: Couscoussalade met sinaasappel en dadel

De meeste Nederlanders eten het als ontbijt en lunch, het liefst met kaas erop: brood. Ik ben er eigenlijk een beetje klaar mee. Ik at het al nooit als ontbijt, want ’s ochtends heb ik daar al helemaal geen zin in. Het liefst ontbijt ik met yoghurt en muesli of eieren. Maar dan komt de lunch, en wat eet je dan. Vaak is brood wel het makkelijkst, maar of het lekker is… Ik heb vaak behoefte aan iets meer voedzaams dan een boterham met kaas of hagelslag. Ik heb namelijk al na een uur weer honger als ik alleen een simpele boterham eet. Daarom ben ik constant bezig om makkelijke alternatieven te bedenken voor de lunch. Laatst maakte ik deze mega lekkere couscoussalade. Het was maar een verzinsel maar het pakte goed uit. Ik heb het recept gebaseerd op de Marokkaanse keuken, want daar houd ik van.

Wat heb je nodig voor twee personen?

– 150 gram couscous
– 2 tomaten
– 8 dadels
– 1 sinaasappel
– 1 gerookte kipfilet
– een klein zakje rucola slamix
– geitenkaas
– olijfolie
– peper en zout

Hoe maak je het?

  • Het voordeel van couscous is dat het ongelooflijk makkelijk is. Doe de couscous in een kom en giet er kokend water overheen tot er een heel klein laagje (0,5 cm) water boven de couscous staat. Je kunt hier voor de smaak nog wat boter of kruiden bij doen als je dat lekker vindt. Doe wat plastic folie of een theedoek over de schaal en laat de couscous wellen.
  • Vervolgens snijd je de tomaten, dadels, kip en geitenkaas in stukjes.
  • De sinaasappel was je eerst goed. Daarna rasp je de schil. Ten slotte schil je de sinaasappel (met een mes) en snijd er partjes uit. Zorg dat je zo min mogelijk van het bittere velletje aan de sinaasappel laat zitten.
  • Je couscous is na een minuutje of vijf wel klaar. Roer het om met een vork. Gooi vervolgens al je ingrediënten bij de couscous. Van het zakje sla hoef je niet alles te gebruiken, ik heb ongeveer de helft gebruikt.
  • Doe vervolgens nog wat olijfolie, peper, zout en eventueel andere kruiden over je salade en meng alles door elkaar. Koriander zal bijvoorbeeld goed smaken in deze salade.
  • Klaar!

Dat was makkelijk toch? Dit kun je ook meenemen naar je werk of naar school. Maak het de avond van tevoren vast klaar, dan hoef je ’s ochtends nergens meer over na te denken. Je kunt de salade nog twee dagen in de koelkast bewaren. Als je de salade wil bewaren kun je de olijfolie, tomaat en sinaasappel beter pas door je salade doen vlak voordat je het opeet: zo blijft de sla fris en wordt het niet slap.

Liefs, Roos