Zo bereik je financiële vrijheid

Eén van mijn favoriete programma’s is Een Dubbeltje op zijn Kant. Omdat het heerlijk is om te zien hoe andere mensen moeite hebben met dingen omdat ze er totaal geen verstand van hebben. Ik vind het echt verbazingwekkend hoe mensen niet door kunnen hebben dat ze elke maand 1400 euro uitgeven aan ‘Geen idee?’. Het geldt stroomt elke maand binnen maar ze hebben de perceptie dat ze sober leven terwijl ze zichzelf ondertussen in de schulden werken.

Nu zijn er een hoop dingen die je kunt doen om te zorgen dat je comfortabel leeft met het geld dat je hebt, ofwel financiële vrijheid hebt. Naar mijn idee maakt het hiervoor maar weinig uit hoe veel je verdient, want je gaat altijd leven naar wat je hebt. Dit geld natuurlijk tot op een zekere hoogte (of nou ja, laagte), maar er zijn ook ontzettend veel rijke mensen die ook nooit iets overhouden.

Contant betalen is geweest

Kom op, mensen die nog contant betalen. Waarom doe je dit? Omdat je dan beter door hebt wat je uitgeeft? Hier gaat het dus mis. Zodra jij geld hebt gepind gaat het alle kanten op, maar nergens kun je zien welke kanten het op is gegaan (bonnetjes raak je kwijt en zijn ook nog eens slecht voor het milieu). Als je in winkels pint kun je via internetbankieren nauwkeurig bijhouden waar je geld naartoe gaat. Bovendien hebben de meeste banken nu een handige toepassing waarin je al je uitgaven kunt indelen in categorieën. Nu denk je wel anders over die dagelijkse koffie bij Starbucks, of niet?

Kijk kritisch naar je uitgaven

Nu je inzicht hebt in wat je elke maand uitgeeft, kun je bekijken waar je op kunt besparen. Geef je veel geld uit aan eten en drinken buiten de deur? Bereid dan wat vaker lunch en tussendoortjes voor om mee te nemen. Ook dingen als tijdschriften, koffie en kleine hebbedingetjes kunnen bij elkaar opgeteld veel geld kosten. Ten slotte kun je op verzekeringen vaak ook een hoop besparen. Ik vind van die honderd sterren just-in-case pakketten altijd een beetje onzinnig, tenzij je zelf heel veel zorg nodig hebt. Ook heb ik geen tandartsverzekering omdat ik maar eens per jaar controle heb en er nooit iets mis is. Dat is zo een stuk goedkoper! Verzekeringen hebben namelijk ook altijd nog een eigen risico. Bedenk wat je echt nodig hebt en wat niet. Je kunt je niet voor alles verzekeren…

Koop niet wat je je niet kunt veroorloven

Creditcards zijn echt bitches wat dure aankopen betreft. Je stelt de betaling uit waardoor het minder erg lijkt om ineens een groot bedrag uit te geven. Stop dus alsjeblieft met dingen kopen op je creditcard. Daarnaast moet je gewoon niets kopen wat niet binnen je budget valt, zo simpel is het. Probeer aankopen altijd met minstens een dag uit te stellen. Op die manier voorkom je impulsaankopen, want daar gaat meestal het grote geld in zitten.

Maak een budget

Een budget maken is eigenlijk vrij simpel. Maak een Excelbestand (of Word als je zoals ik altijd ruzie hebt met Excel) waarin je al je vaste inkomsten en uitgaven in zet. Vervolgens zie je welk bedrag er over blijft om vrij te besteden. Think again, hier zal nog een hoop vanaf gaan. Kijk maar eens vooruit deze maand welke uitgaven je nog moet doen. Hierbij kun je denken aan cadeaus, reiskosten, nieuwe kleding, reparaties maar ook schulden die je nog moet afbetalen (dit uitstellen lijkt nu misschien een goed idee, maar het geeft veel vrijheid om schuldenvrij te zijn!). Ook kun je rekening houden met een bedrag dat je wilt sparen. Het lijkt nu niet nodig, maar ooit zul je jezelf dankbaar zijn. Nu weet je daadwerkelijk wat je kunt uitgeven aan extra’s.

Zorg voor een vangnet

Sparen is ontzettend belangrijk, vooral als je weinig geld hebt. Een spontane grote uitgave zoals een reparatie of vervanging van een duur apparaat kan je anders de financiële das om doen. Stel hiervoor bijvoorbeeld een automatische overboeking in zodat je elke maand wat spaart. Ook kun je het geld dat je aan het eind van de maand nog op je rekening hebt staan overmaken naar je spaarrekening. Je kunt er ook een jurkje van kopen, maar het is maar wat je wil. Voor moeilijke spaarders is er ook de 52 Week Money Challenge. Ik ben er momenteel ook mee bezig, en hoop het helemaal vol te houden. Door elke week een klein bedrag te sparen heb ik zo aan het eind van het jaar 1378 euro gespaard.

Liefs, Roos