How to: De planning die je leven redt

Niet iedereen is van nature een planner. Ik kan niets anders zeggen dan dat ik dat wel ben. Ik heb lijstjes en overzichten nodig, anders is het één grote chaos in mijn hoofd en vergeet ik alles. Zodra ik het heb opgeschreven heb ik weer structuur en overzicht, en op die manier zorg ik er ook voor dat ik alles wat ik wil doen ook gedaan krijg.

Als jij dit nou niet herkent, is er zeker nog geen reden om te wanhopen. Je kunt namelijk een planner worden, door een planner (een soort agenda) te gebruiken. In Amerika is het helemaal hip om je planner te versieren met speciale stickers (op ebay heb je honderden soorten plannerstickers), honderden kleuren stiften en tekeningen. Dit maakt het plannen in ieder geval iets leuker.

Om plannen voor jullie ook leuker te maken, heb ik hier een DIY om je eigen planner te maken en zo in te richten dat je gemotiveerd bent deze ook bij te houden.

Wat heb je nodig?

  • Een notitieboekje. Het liefst een mooie, want dat is leuker, maar je kunt natuurlijk ook gewoon je kattenschrift uit groep acht gebruiken;
  • Markeerstiften;
  • Als je het leuk vindt: stickers, gekleurde pennen, post-its en meer van die ongein. Als je eens in de Action rondloopt kom je er genoeg van tegen;
  • Youtube filmpjes voor inspiratie. Zoek maar eens op ‘Planner DIY’ en je vindt heel veel gestoorde mensen.

Hoe doe je het?

We beginnen met het maken van een weekplanning. Wat wil je volgende week allemaal doen? Hierin kun je onderscheid maken tussen ‘moetjes’ en leuke dingen. Of dingen die je altijd wil doen maar waar je nooit aan toe komt. Dit is de week dat je er wel aan toe komt, wacht maar! Je schrijft op welke dingen vast staan en welke dingen je verder nog wilt doen.

Vervolgens maak je op een nieuwe pagina een overzicht per dag. Hierin schrijf je op welke dingen je gaat doen, wanneer je het doet en hoe lang dit ongeveer duurt. Het leukste is om er een soort to-do list van te maken, zodat je dingen kunt markeren of afstrepen als je het hebt gedaan. Ik zal wel gek zijn, maar ik vind het dus geweldig om aan het eind van de dag zo’n lijstje te zien dat helemaal af is.

Nu heb je de basis, maar je kunt het nog gekker maken! Je kunt bijvoorbeeld ook opschrijven wat je allemaal hebt gegeten en gedronken. Of je maakt kleine post-its met leuke dingen die je van die dag wilt onthouden. Als je dit allemaal belachelijk vindt, dan doe je het natuurlijk niet. Maar dat is aan jou.

Het leuke aan zo’n planning vind ik dat je een duidelijk overzicht hebt van alles dat je moet doen. Je vergeet niet zo snel iets, en ik vind het ook een stuk motiverender waardoor ik echt dingen gedaan krijg op de dag waarop ik het heb ingepland. Het voelt gewoon niet goed om zo’n niet-afgestreepte taak over te hebben…

Hopelijk heb ik je weer iets dichterbij het plannen als een baas gebracht. Heb ik je geïnspireerd om net als ik je boekje te versieren met washitape en stomme post-its. En natuurlijk om eindelijk eens nuttig bezig te zijn in plaats van de hele dag Netflix te kijken.

Liefs, Roos