Je bent zelf hypocriet

Soms heb je zo’n moment dat je een ingeving hebt en dan twijfel je wat je ermee moet doen. Zo ook nu. Het openbaren van deze post aan de buitenwereld kan allerlei gevolgen hebben, waaronder het gevolg dat jullie door hebben dat ik ook over andere dingen kan schrijven dan het verbeteren van je leven en vroeger opstaan. Maar ook dat ik wel eens onaardig kan zijn en erg lomp in het uiten van een mening.

Over naar het punt dat ik vandaag wil bespreken. We zijn allemaal hypocriet. There, I said it. Jij bent hypocriet, je moeder is hypocriet. Zelfs je buurman met krulsnor. Waarom? Ik zal het je eens vertellen. We vinden allemaal dat onze manier de beste is. Maar stiekem zijn we ook jaloers op mensen die dingen anders doen en het daardoor op een bepaald punt beter voor elkaar hebben dan wijzelf.

Misschien helpt een praktijkvoorbeeld. Het stikt momenteel van de fitgirls op instagram. Compleet met een miljoen hashtags en het beweren dat een bakje yoghurt met 3 hagelslagjes een guilty pleasure is. Ik ben zelf ook schuldig aan het bewonderen van deze accounts voor inspiratie, maar ben ook van mening dat deze mensen hypocriet zijn. Toch doel ik niet op de fitgirls in kwestie, maar op de afzeikers ervan. Er zijn namelijk talloze mensen die kijken naar deze fitgirls en dan gaan zeggen dat het toch compleet belachelijk is om zo veel te sporten en zo gezond te eten. Ondertussen stoppen ze nog even het laatste frietje doordrenkt met joppiesaus naar binnen omdat het nu toch niet meer uitmaakt. En ondertussen zijn ze stikjaloers op die fitgirls. En blijven ze er naar kijken, wat nog het ergste is aan dit alles. Want zij willen er ook zo uitzien, maar hebben niet de wilskracht. We hebben ten slotte net overgegeven aan de lokroep van het patatje joppie. Dus dan maar lekker zeggen dat het stom is, en dat patat met joppiesaus echt niet zó slecht voor je is hoor. En YOLO (het slechtste excuus ooit om ongezond te eten trouwens, tenzij je een leven met hart- en vaatziekten leuk vindt).

Maar zo heb je er nog velen, waaronder ikzelf. Ik vind mensen stom die hypocriet zijn, maar zelf ben ik er ook wel eens schuldig aan. Wanneer de jaloezie opspeelt ga ik vanzelf denken: ‘Omg kijk die persoon nou even heel raar doen’. Maar ondertussen wil ik zelf ook dat mijn guilty pleasure niet een pizza is en ben & jerry’s ijs en chips als tweede maaltijd. Ik wil ook dat mijn guilty pleasure yoghurt met drie hagelslagjes is. Daarom is het ook zo irritant.

Er zijn nog meer voorbeelden. Zoals roken en drinken en dan zeggen dat je tegen drugs bent. En taart eten terwijl je zegt dat je dik wordt van te veel bananen (degene die dit zeggen moeten daar echt mee ophouden trouwens, ik kan hier nog wel een artikel aan wijden). Hypocrisie is irritant. Maar toch ook onvermijdelijk.

Hopelijk zet dit artikel je aan het denken om soms iets minder hypocriet te zijn en toe te geven dat je a) zelf slecht bezig bent of b) stikjaloers bent. Zo. Dat is eruit.

Liefs, Roos