Boekreview: The Miracle Morning

miracle morning

Toen ik op Miss Lipgloss las dat Cynthia elke ochtend een bepaald regime volgt, werd mijn interesse gewekt. Zij was geïnspireerd door het boek The Miracle Morning van Hal Elrod. ‘Yo pal Hal’ belooft dat je door elke ochtend tijd te besteden aan het ontwikkelen van jezelf, je alles kunt bereiken wat je maar wil. Nu ben ik zelf 1) een ochtendmens en 2) altijd geïnteresseerd in boeken die beloven dat ze je leven veel beter maken. Ik besloot het boek dus te gaan lezen.

Het boek begint met het verhaal van Hal’s leven. Hij kreeg een ernstig ongeluk waarbij hij zelfs zes minuten dood is geweest. Hij heeft een tijd in coma gelegen, en toen hij ontwaakte werd hem verteld dat hij waarschijnlijk nooit meer zou kunnen lopen. Door wilskracht en doorzettingsvermogen is het hem echter gelukt om er weer helemaal bovenop te komen: Hal is helemaal hersteld.

Hoewel dit een dieptepunt was dat veel mensen nooit zullen bereiken, was dit niet zijn grootste dieptepunt. Dit dieptepunt kwam pas later, toen Hal ineens al zijn geld kwijtraakte door de crisis. Hij raakte in een dip en wist niet meer hoe hij hier ooit uit moest komen. Op een dag besloot hij dat hij zijn leven wilde veranderen. Hij wilde aan zichzelf werken zodat hij de beste versie van zichzelf kon worden en er weer helemaal bovenop zou komen. Hiervoor ontwikkelde hij een routine die je op elk moment van de dag zou kunnen uitvoeren, maar de ochtend leek toch het beste moment. Op die manier begin je je dag op een goede manier. Bovendien is de ochtend vaak het enige moment dat mensen tijd hebben om rustig bezig te zijn met zichzelf. Ten minste, als je iets eerder opstaat dan normaal.

Hal beschrijft hoe zijn leven compleet is omgekeerd sinds hij is begonnen met de Miracle Morning. Hij werd elke ochtend enthousiast om vijf uur wakker, en door elke dag een bepaald proces door te gaan werd hij rijker, succesvoller en gelukkiger dan hij ooit was. Hij behaalde de hoogste salescijfers van iedereen in zijn bedrijf, en later zelfs de hoogte cijfers die ooit binnen zijn bedrijf behaald waren. Dit alles was te danken aan dit uurtje dat hij elke ochtend bezig was met het ontwikkelen van zichzelf.

Hoe ziet zo’n ochtend er dan precies uit? Ten eerste mag je zelf bepalen hoe veel tijd je eraan besteedt, het kan zelfs in zes minuten, hoewel dit natuurlijk wel minder effect heeft dan als je er meer tijd aan besteedt. Hal was zelf zo enthousiast dat hij er, afhankelijk van wat hij allemaal wilde doen in zijn ochtend, één tot twee uur voor uittrok. Hij begint met een meditatie. Dit kan variëren van één minuut tot tien minuten. Vervolgens leest hij hardop affirmations die hij zelf heeft geschreven. Het doel hiervan is om jezelf ervan te overtuigen dat je alles kunt bereiken in het leven (denk aan: ‘Ik ben geweldig, ik verdien het om succesvol te zijn, ik doe er alles aan om te bereiken wat ik wil in mijn leven’). Vervolgens visualiseer je succes in het bereiken van je doelen. Dit kan door middel van een vision board, maar ook door je in te beelden dat je succesvol bent in wat je die dag gaat doen, of in wat je op de lange termijn wilt bereiken. Vervolgens doe je iets aan sport. Dit kan yoga zijn, hardlopen, of gewoon een paar korte oefeningen. Puur het omhoog brengen van je hartslag kan al heel veel doen. Hierna lees je een boek dat jou inspireert, zodat je nieuwe inzichten krijgt en waardoor je extra gemotiveerd bent om je doelen te bereiken. Je ochtendritueel sluit je af met het schrijven in een dagboek. Je kunt bijvoorbeeld opschrijven hoe het je vergaat met het bereiken van je doelen, maar ook kun je opschrijven waar je dankbaar voor bent. Om dit te kunnen onthouden, is er een ezelsbruggetje: Life S.A.V.E.R.S. Silence, Affirmations, Visualization, Exercise, Reading, Scribing.

Wat een lijst aan levensreddende acties voor in de ochtend. Ik moet zeggen dat het boek me wel heel erg heeft geïnspireerd. Ik weet niet of ik geloof dat iedereen zo stinkend rijk zal worden door dit elke ochtend te doen, maar ik denk wel dat het je ontzettend kan helpen met het geloven in jezelf en daardoor succesvol te worden. Ik kan het boek van harte aanraden als je wilt werken aan jezelf of manieren zoekt om meer uit je leven te halen.

Of ik nu elke ochtend de Miracle Morning doe? Ik heb het een paar keer gedaan, maar ik wil volgende maand de dertig dagen challenge doen. Vanaf juni kunnen jullie hier dus lezen over hoe het met vergaat met deze challenge! Voor die tijd kun je dus mooi het boek lezen, en misschien zelfs met me meedoen.

Wat vind jij van het idee van Elrod om elke ochtend bezig te zijn met het ontwikkelen van jezelf?

Liefs, Roos