Gezond eten, maar geen tijd?

lunchboxzw

Deze post sluit een beetje aan op de vorige, in het kader van gezond blijven als je een druk leven hebt. Als we van alles te doen hebben schieten gezond eten en sporten er vaak bij in. Waarom zou je echter minder goed voor jezelf zorgen als je het druk hebt? Juist dan is het belangrijk. Het kost bovendien veel minder tijd dan je denkt, het vergt gewoon wat voorbereiding en toewijding.

Als deze twee ontbreken komen we namelijk bij de McDonald’s terecht, of zwichten we weer voor kroketten in de bedrijfskantine. Hoe je dit voorkomt? Mensen, hoe moe je ook bent, zorg gewoon dat je je eten van tevoren klaar maakt!

Ikzelf maak mijn lunch voor de volgende dag ’s avonds vast klaar. Als je ’s morgens haast hebt of nog half slaapt, staat je hoofd er nog niet echt naar om een salade in elkaar te moeten flansen. Bovendien geeft het een fijn gevoel als je ’s avonds alles al klaar hebt voor de volgende dag. Neem je dus voor om elke keer op een bepaald tijdstip, bijvoorbeeld na het avondeten, je lunch klaar te maken.

Nu hoor ik al: maar ik weet niet wat ik allemaal mee moet nemen! Ik neem altijd brood mee en een banaan maar ik heb daarna altijd honger en dan ga ik ongezond eten kopen. Trust me, I know that feel. Maar ik neem dan ook altijd kilo’s eten mee. Voor inspiratie zijn er een boel blogs en sites waar ik je naar kan verwijzen: I love health, Foodgloss, Chicks love food en Foodness zijn goede voorbeelden. Op deze websites vind je ook recepten voor gezonde tussendoortjes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bananenbrood of gezonde muffins.

Die gezonde tussendoortjes die bak je trouwens lekker op je vrije zondag. Maak een lekker bananenbrood, maak je eigen muesli, bak muffins… Er is genoeg te bedenken. Ik vind het heerlijk om wat dingen te bakken op zondag, het is best rustgevend en bovendien een heel fijn gevoel als je koelkast weer gevuld is met allerlei gezonde snacks voor de week.

En wat eet ik dan zoal als lunch? Hieronder zie je een lijstje van dingen die ik vaak meeneem als lunch.

Salades
Als je het goed doet, vullen salades heel goed, waardoor je de uren na de lunch weer een paar uur verzadigd bent. Een goed vullende salade bevat altijd voldoende eiwitten. Zorg dat je kip, bonen, linzen of ei toevoegt aan je salade. Daarnaast is geitenkaas ook erg lekker. Gooi er ook vooral veel groente doorheen, alle restjes uit je koelkast verdwijnen in je salade! Ik vind het ook erg lekker om een beetje couscous door mijn salade te doen voor de koolhydraten. Als dressing gebruik ik olie, balsamico-azijn en peper en zout.

Wraps
Wraps geven je zo veel meer dan brood. Op brood smeer je een dun laagje pindakaas of leg je een plakje kaas of vleeswaren. Best oke, maar toch veel minder voedingsstoffen dan wat je in een wrap kan doen. Een wrap kun je vullen met kip en allerlei groente. Let hierbij ook weer op de eiwitten, deze vullen het meest. Kip en avocado combineren erg goed en zijn een goede basis voor een vullende wrap.

Kwark met muesli
Dit klinkt voor veel mensen waarschijnlijk als een ontbijt, maar het is een heel goed recept om lang vol te zitten! De eiwitten in de kwark houden je lang verzadigd en de koolhydraten in de muesli vullen je koolhydraten weer aan. Als je dit ook al als ontbijt eet wordt het misschien wel een beetje saai.

Restjes
Als je een magnetron hebt op je werk is dat natuurlijk ideaal. Je kunt de restjes van je avondeten meenemen als lunch of je kunt soep meenemen. Sommige restjes kun je misschien zelfs wel koud eten.

Tussendoortjes
Als tussendoortje kun je het beste een combinatie nemen tussen eiwitten en koolhydraten. Als je bijvoorbeeld alleen een banaan eet, gaat je bloedsuikerspiegel snel omhoog maar zakt daarna ook weer snel waardoor je niet lang een vol gevoel houdt. Eiwitten zorgen voor een stabielere bloedsuikerspiegel waardoor je langer vol zit. Als je fruit eet, combineer dit dan bijvoorbeeld met kwark, huttenkäse, kaas of noten. Rijstwafels met pindakaas zijn een persoonlijke favoriet, maar dat is misschien minder prettig voor je collega’s (pindakaas stinkt!). Gekookte eieren vind ik zelf ideaal, je kookt er een paar aan het begin van de week en je kunt ze ongeveer drie dagen bewaren, dus dat zijn weer een paar tussendoortjes! Eet ze bijvoorbeeld op een rijstwafel of cracker. Om je groente binnen te krijgen kun je een groene smoothie maken die je meeneemt in een meeneembeker (gewoon een koffiebeker van starbucks!). Ten slotte vind ik cherrytomaatjes en worteltjes ook lekker om tussendoor te eten, als je gewoon even zin hebt om ergens op te kauwen. Tegen de honger helpt het goed als je het samen met noten eet, of het dipt in hummus.

Zin in iets zoets?
Soms heb je gewoon even zin in een suikerbom. Er zijn echter een aantal alternatieven die net zo bevredigend zijn maar een stuk gezonder. Denk bijvoorbeeld aan je zelfgebakken bananenbrood of muffins. Ook dadels zijn lekker. Heel veel behoefte aan chocola? Een klein stukje 85% cacao chocolade heeft al zo’n sterke smaak dat je er snel genoeg aan hebt.

Hopelijk heb ik jullie geïnspireerd om gezond te gaan eten. Wat is jouw ultieme lunch of snack voor op je werk of school?

Liefs, Roos

Bron afbeelding
Doorroos.wordpress.com